Over Suburbia

in de Buurt

Almere is onze thuishaven. In 2004 kwam Theatergroep Suburbia naar Almere om theater te maken en is sindsdien hét gezelschap van de stad. In de afgelopen jaren hebben we heel wat voorstellingen gemaakt en waren wij steeds degene die op het podium onze verhalen deelden.

Sinds 2018 draaien we de rollen om en gaan we op zoek naar de verhalen van Almere. Elk jaar trekken we met een ander thema de stad in en vragen we bewoners naar hun verhaal. Zo ontstaat er een mooie verzameling verhalen die we op allerlei manieren delen; via voorstellingen, deze site en installaties.

Het eerste jaar lieten we ons inspireren door de vele verschillende mensen die naar de stad zijn gekomen; vanwege de liefde, een droom, per ongeluk of tegen hun zin. Herkenbare verhalen over je thuis voelen in Almere en wat daarvoor nodig is resulteerde in Almere mijn Thuis.

In 2019 maakten we de voorstelling Almere mijn Trots. Alle spelers van deze voorstelling zijn in Almere geboren. Zij kennen geen wereld zonder Almere. Zijn zij trots op haar stad? En zijn ze trots op zichzelf? Maakt de stad onderdeel uit van hun identiteit? En is er iets waar ze zich voor schamen? Al deze vragen kwamen voorbij in de voorstelling die tussen juni en september 2019 te zien was.

Het jaar 2020 stond in het teken van toekomst. Almere mijn Toekomst zou een voorstelling worden met verhalen over Almere, de toekomst en alles daartussenin. Maar niemand had kunnen voorspellen hoe het jaar 2020 eruit zou zien. Een voorstelling maken kon niet en spelen in de Kunstlinie ook niet, maar verhalen verzamelen wel. En toen dachten we; als we niet in de Kunstlinie kunnen spelen dan maar erop. Dit resulteerde in de installatie Mijn Almere.